Zelf stappen zetten

Ook de komende jaren – als we nog bezig zijn met het opstellen van het buurtwarmteplan – kunt u zeker al zinnige stappen zetten in uw eigen woning. Stappen die vaak tegelijk klimaatwinst opleveren, uw energiekosten reduceren en uw huis meer waard maken. Wij moedigen van harte aan dat buurtgenoten nadenken over wat nu al concreet mogelijk en zinnig is. Wil jij zelf buren uitnodigen om mee te doen met jouw actie, een werkgroep starten om een collectieve actie voor te bereiden of jouw kennis delen: meld je dan bij de kerngroep.

Bij het oriënteren kan  op wat mogelijk is kunt u terecht in het ‘Gasvrij Thuis’ (Costa Ricadreef 183). Hier is ook regelmatig een energieadviseur aanwezig voor een spreekuur (aanmelden kan hier, https://jouwhuisslimmer.nl/activiteit/utrecht-spreekuur-energieadvies-2/). Via het online “energieloket” van de gemeente Utrecht, JouwHuisSlimmer.nl, kunt u ook allerlei informatie vinden over maatregelen en ondersteuning vanuit de gemeente.

Hieronder nog twee relevante vragen en antwoorden zoals die in het Buurtmanifest zijn beschreven.

Wat kan ik nu zelf al doen aan mijn woning?

Het belangrijkste is uw woning goed isoleren. Bij alle warmte oplossingen die er kunnen komen levert dat besparing op. Besparing in energie en in uw portemonnee. Een goed geïsoleerd huis is beter klaar voor de toekomst. Doe wat past bij uw mogelijkheden en als daar een natuurlijke aanleiding voor is. Zo kan een verbouwing van de zolder een kans bieden om het dak goed te isoleren. Denk ook aan spouwmuurisolatie of vloerisolatie, of het vervangen van enkel glas door goed isolerend HR++ glas. Vraag vooral advies aan een energieadviseur. Die houden regelmatig spreekuur in de aardgasvrije voorbeeldwoning ‘Gasvrij Thuis’ (Costa Ricadreef 183).

Wat moet ik vooral niet doen aan mijn woning?

Ons advies is om nog geen grote ingrepen te doen voor een andere manier van verwarmen. We weten nog niet wat voor soort warmteoplossing er over een paar jaar voor onze buurt aangeboden wordt. Het is niet nodig om nu al te kiezen voor bijvoorbeeld een warmtepomp. Bovendien vraagt dat altijd eerst een goede isolatie. Wat hierboven staat geldt ook als uw CV ketel het begeeft. Dan kan het een oplossing zijn om die nog een keer te vervangen of om een CV ketel te huren. Een energieadviseur kan u op weg helpen om de juiste keuze te maken.

Meer inspiratie opdoen: bijvoorbeeld je zolder zelf isoleren

Denk je er over na om je zolder zelf te isoleren, maar zie je er tegenop, leer dan van de ervaringen van deze bewoner die het helemaal zelf heeft gedaan. lees zijn verslag.

Subsidiemogelijkheden

Er zijn voor woningeigenaren meerdere subsidiemogelijkheden. Lees verder…..